— Jeg ser glede og muligheter der andre mister motet

2.jpg

Faridah Nabaggala, er nå i gang med å produsere egen barnelitteratur. Fordi hun kan, fordi hun vil - og fordi hun har noe helt unikt å gi til Norges barn og unge. 

Forfatter Faridah Nabaggala og ordfører Marienne Borgen på lansering av bookleten “Historien om Koronaviruset” 25.09 på Kuben yrkesarena. Foto: Abloom

Forfatter Faridah Nabaggala og ordfører Marienne Borgen på lansering av bookleten “Historien om Koronaviruset” 25.09 på Kuben yrkesarena. Foto: Abloom

Ingen, absolutt ingen, kan si at Faridah er noe annet enn ekstremt målrettet og flink til å stake ut sin egen vei. Hun er det motsatte av en selvsabotør, og når Faridah møter på vanskeligheter, øker bare viljen og innsatsen hennes. Faridah Nabaggala er en høyt verdsatt sosial entreprenør, festivaldirektør, produsent, alenemor, organisasjonsleder, rådgiver, arbeidsgiver, regissør og mye mer. Men hun er også forfatter - og er brennende engasjert i barnelitteratur - som alle kan få glede av.

I 2020 lanserte hun sitt første verk - Historien om koronaviruset.

— Da jeg skrev om koronaviruset hadde jeg veldig tydelig for meg at barn trenger å le av ting som skremmer dem. Og så er det jo sånn at mange minoritetsspråklige ikke klarer å få med seg all informasjon. Derfor ble det som det ble - og vi har fått mange positive tilbakemeldinger. Les boken på ulike språk her.

Les mer om Ablooms arbeid for å bistå myndighetene i kampen mot pandemien her.

Faridahs egen favorittforfatter er den brilliante og ikoniske britiske forfatteren, Charles Dickens.

— Jeg husker veldig godt den magiske leseopplevelsen jeg fikk av Oliver Twist. For en verden! Men jeg elsker også boken Skatten på sjørøverøya av Robert Louis Stevenson. Det er forøvrig den boken som inspirerte meg til å skape figuren Captain Abloom. Ønsket mitt er at alle barn også får oppleve den inspirasjonen og ånden som kommer over en når en bok åpner et nytt univers. Alt jeg har gjort for å skape figurer, festivaler, arrangementer, dokumentarer og annet, er basert på en indre motivasjon og disiplin jeg har dyrket frem gjennom drømmer og håp skapt av god litteratur.

Nabaggala leste mye som liten jente i Uganda. Der satt hun og nileste alt hun kom over av romaner, nyheter, biografier og eventyr.

— Uansett hvor jeg var, så hadde jeg noe å lese på. Jeg var nok en veldig lett inspirert leser, og det er jeg så takknemlig for den dag i dag. Kjedelig må det være å la litteraturen seile forbi øynene uten at man har fått tak i det skumle, det festlige, det utrolige og det gode. Så da jeg flyttet til Norge var det helt naturlig for meg å bli kjempeflink til å lese norske bøker. Norge har et fjell av litteraturgull - både for voksne og barn, og jeg grep tak i så mye jeg kunne. Og siden jeg har jobbet i mange år med filmmanus, produksjon og regi, var det ingen stor avgjørelse for meg å sette i gang med barnelitteratur. Det er en selvsagt utvikling for meg og min karriere, sier Nabaggala.

Faridahs elleville fantasifigur: Captain Abloom!

Faridahs elleville fantasifigur: Captain Abloom!

Kunstner med mot og styrke

Visste du at Faridah Nabaggala vant Oslo Bys Kunstnerpris i 2014? Den fikk hun for fremragende innsats innen Oslos kulturliv. Vel fortjent, tenker du sikkert. Å starte sin egen filmfestival er noe de aller færreste kan putte på CVen. Men det er nesten ufattelig at man kan klare det som innvandrer, alenemor til et barn med funksjonsnedsatte - og det at norsk ikke er hverken første, andre eller tredje språk.

— Men saken er den at der andre mister motet av alle hindre og problemer, der blir jeg glad og gira på å ta fatt på nye muligheter. Jeg vet ikke hvorfor det er blitt sånn, men jeg ønsker å dele denne innstillingen til livet med barn og unge gjennom litteratur. Riktignok er det ikke bare hva-som-helst jeg skriver om, men det har alltid et fokus på å hjelpe barn og unge med funksjonsnedsettelse - og spesielt de med minoritetsspråklig bakgrunn. Segregering fungerer ikke så godt for meg, og jeg mener det ikke er greit i det hele tatt å dele folk så hardt inn i grupper. Alle skal ha muligheter til å bli med 100% i det norske samfunnet, og ikke akseptere at man blir holdt nede i en gitt kategori. Vi må gi barn en trygghet på at de kan bli hva som helst, tenke hva som helst og at man må jobbe hardt for å gjøre drømmer til virkelighet, sier hun.

- En change leader som meg våger å bruke alle verktøyene tilgjengelig for å løse problemer - og gi barn pågangsmot og styrke. Og barnelitteratur en av disse verktøyene. Vi må le, vi må gråte, vi må forstå og vi må dele kunnskap og tanker. Jeg håper at mitt arbeid gir mennesker noe av det de trenger i hverdagen.

Du kan lese mer om Faridahs historie her.

Hun varsler også at det vil komme flere gode fortellinger fra henne dette året.